top of page

女生必看!擺脫經痛之四個小秘訣

已更新:2023年12月11日


女生必看!擺脫經痛之四個小秘訣

天氣變凍之後,除症皮膚容易乾癢之外,小編仲有另外一個問題亦都變得嚴重咗,就係經期不適。不如大家都睇下自己會唔會一樣有呢啲症狀:

  • 手腳異常冰冷

  • 月經紊亂

  • 經痛加劇

  • 容易疲勞

  • 腰酸背痛

  • 成日感到腹部寒冷

如果你哋都有呢啲問題,咁好可能有宮寒問題。


什麼是宮寒?

宮寒其中一個常見症狀是經痛加劇

宮寒其中一個常見症狀是經痛加劇


宮寒係一種中醫學概念,指子宮內部氣血不足,無法產生足夠熱量,導致子宮和周圍器官嘅溫度偏低。宮寒有分為外寒同內寒,飲食不當、生活習慣不良等外在因素引致既就屬於外寒。宮寒除咗上面提及嘅症狀,仲有機會引致免疫力下降等問題,不容忽視。


4個預防和改善宮寒的方法


就等小編分享 4個對抗宮寒問題既方法!


1. 做好保暖措施避免受寒

做好保暖好重要‼️

做好保暖好重要‼️


冬天同期間一定要好好保暖,特別係下半身嘅保暖。寒由腳下生,唔做好雙腳保暖,寒氣沿膝至腹傳到子宮會令宮寒惡化。因此,保下半身嘅保暖係好重要。


2. 勤做運動

散步、跑步、瑜伽等簡單運動已經可以促進血液循環

散步、跑步、瑜伽等簡單運動已經可以促進血液循環


陽氣不足、氣血循環不佳都係宮寒成因之一,而最簡單解決呢個問題嘅方法就係做運動。適當的運動可以促進血液循環,提高身體的新陳代謝率,增強免疫力,自然可以舒緩經痛和改善宮寒症狀。唔需要做好劇烈嘅運動,簡單如散步、跑步、瑜伽等已經Ok。


3. 改善飲食習慣

姜、蔥、紅棗等暖性食物可以幫助溫暖身體

姜、蔥、紅棗等暖性食物可以幫助溫暖身體


避免食用寒性食物,如雪糕、凍飲、生冷野等,以免加重宮寒症狀。另外煎炸、辛辣都要避免,燥熱食物唔等於暖性食物。姜、蔥、紅棗係暖性食物好多人都知,但大家應該無諗過原來桂圓、核桃、雞肉、羊肉都係暖性食物可以幫手溫暖身體。


4. 風筒暖宮法

家居常見的電風筒是暖宮法寶!

家居常見的電風筒是暖宮法寶!


最後一個係屋企自己都可以做暖宮保養,就係風筒暖宮法。用風筒對腰腹吹暖風黎促進骨盆位置嘅血液循環溫灸,從而改善宮寒、經痛及手腳冰冷問題,但注意要保持適當距離和時間,避免過熱燙傷皮膚。


台灣節目介紹風筒 (吹風機) 暖宮法


只要持之以恆,宮寒問題一定可以改善,但有時痛起上嚟又真係一刻都唔想等,呢個時候就可以試下ALYSSA 暖宮 Period Care.


ALYSSA暖宮 Period Care 透過獨特穴位指壓手法,配合沉香、丹参、川芎、當歸等中草藥精華,從根本調理內分泌系統及活化卵巢。融入香薰治療及瓷溫擊壓空穴技術,䆁放天然遠紅外線促進血液、淋巴循環及新陳代謝,從而針對改善子宮虛寒、月經不調、手腳冰冷、潮熱、氣息不足等症狀,即時舒緩經期痛楚。




Comentários


bottom of page