top of page

公開4個無意識減肥法 助你輕鬆瘦起來!

已更新:2023年12月11日


減肥好難!有冇人同小編一樣!咩方法都試過哂,但偏偏一食就肥,真真正正飲水都會肥啊!戒口、做運動、節食、日日都要計住個卡路里,其實...又有咩意思呢🥲。而近年坊間就有一種新興起嘅減肥方法,俗稱無意識減肥法,聽聞可以令到減肥過程變得更加輕鬆同有效。


無意識減肥法的概念係指改變日常生活當中嘅小習慣,從而令到減肥變得不再刻意。下面就等小編分享吓無意識減肥法之中嘅幾個小例子啦!


1. 細嚼慢嚥

細嚼慢嚥可以讓大腦更準確地收到飽腹信號,避免過量進食。

細嚼慢嚥可以讓大腦更準確地收到飽腹信號,避免過量進食。


細嚼慢嚥可以讓食物更充分地與唾液混合,有助於消化和吸收營養。同時可以讓大腦更準確地收到飽腹信號,避免過量進食。


2. 吃飯8分飽


大腦對於飽腹感很多時會有delay,當你食到十成飽才停手時,好大機會已經食到120% 的量,變相超額吸收,想瘦都難。所以當食到有8分飽時大家好手停口停。


3. 早起時和吃飯前先喝水


一早起身先喝杯水可以補充身體失去的水分,同時也可以促進新陳代謝幫助腸胃和泌尿系統排毒。而在飯前先喝水則可以幫手填滿胃部,容易點有飽腹感,減低過量進食的機率,不過小心不要在飯前喝太多水,不然降低了胃酸分解食物的能力反而仲易肥。


4. 佛系運動


運動可以消耗卡路里但唔係人人有時間恆心keep 住定期做。而佛系運動就係指一些不需要太多的強度和時間的運動,融合生活中從而增加生活中可以消耗既卡路里。例如吃飯後站著或是去散步,行樓梯代替搭扶手電梯等等,旨在輕鬆無壓力之下增加消耗。


無意識減肥法嘅好處唔單止可以做到瘦身之功效,仲可以真正咁改善身體健康。如果能夠每日培養呢啲小習慣,不僅可以縮短減肥過程所需嘅時間,仲會令到身體嘅新陳代謝同消化能力變得更好。


不過就算係小習慣都冇可能係一兩日之內養成,所以想有效快速提升身體代謝率,全方位塑型Program72 就可以幫到你。透過專業體態質量檢測,由根本調節身體內部循環,從根源去改善肥胖問題,咁就唔洗試咁多方法都冇效果啦!



72 Hours 啟動期 及早調節內在脈輪|清空淨化|疏通解結

72 Days 調整期 重新啟動體內脈輪|排走廢物|重塑體質

72 Weeks鞏固期 確保脈輪順暢運轉|鞏固循環|改善內在 72 Months保養期 全效持續保養脈輪|全效持續保養脈輪|養成易瘦體質



Program 72 破革糅合內化管理及高能量體雕醫學為組合式瘦療基礎,內以「調療」解開及重整內在紊亂腺體及堵塞分泌,賦活身體各脈輪與生俱來之清脂能量,先從內在改善容易水腫、虛胖及體質問題;外以高能量「體雕」重點狙擊以及雕塑深層且缺乏線條的脂肪團,內外配合以重塑緊緻易瘦體質,達至即時緊緻及啟動瘦療脈輪之持續瘦身效果。



Comments


bottom of page